Pojišťovna krátí plnění: zákonné pojištění vždy konzultujte

Odškodnění z úrazové pojistky

November 22, 2022

Prostudujte si pečlivě pojistné podmínky

V zásadě se dá říci, že existují dva případy: soukromé pojištění (např. životní, úrazové), které si platíte a v případě žádosti o pojistné plnění vše řešíte napřímo s pojišťovnou.

Druhým případem je plnění ze zákonného pojištění (např. povinné ručení). Pojištění jste tedy neplatili, byli jste ale např. zraněni při dopravní nehodě, a odškodnění vám náleží z pojistky toho, kdo nehodu zavinil.

Soukromé pojištění: nastudujte pojistné podmínky

Základem toho, jak byste měli v případě odškodnění z pojištění postupovat, je řádně prostudovat pojistné podmínky, resp. podmínky odškodnění uvedené v pojistné smlouvě. V pojistných podmínkách je napsané kdy vám odškodnění náleží, ale také spousta výjimek nebo je rovnou stanoveno, kdy vám odškodnění proplaceno nebude.

Zákonné pojištění: trik je ve výkladu zákona

Jiná situace ale nastává v případě zákonného pojištění. Pokud se budeme bavit konkrétně o nezaviněných dopravních nehodách, jejich odškodňování se řídí občanským zákoníkem. Poté už je jen na vás (a na konzultaci s námi, resp. vytvoření posudku a šikovnosti Vašeho zástupce), jakou argumentaci zvolíte a čeho se domůžete.

Zákonné pojištění a jeho odškodnění: řešte ho co nejdříve

U zákonného pojištění je nejdůležitější vše řešit co nejdříve. Správným postupem můžete z pojištění získat klidně i statisíce korun navíc. Zpětně se věci řeší těžko. Pojišťovny často zarputile trvají na svém stanovisku, proto doporučujeme vše konzultovat – určitě neváhejte a se vším se obraťte na nás, rádi vám pomůžeme.

A proto: pokud jste se stali obětí např. nezaviněné dopravní nehody, nebo se vám stal pracovní úraz (zaměstnavatel platí ze zákona povinné pojištění odpovědnosti zaměstnavatele), kontaktujte nás co nejdříve.

Potřebujete pomoci s odškodněním úrazu?

Rádi vám poradíme s odškodněním pracovních úrazů, odškodněním dopravních nehod, školních úrazů a s odškodněním z úrazových pojistek. Napište nám pro nezávaznou konzultaci a získejte, na co máte nárok.

Kontaktujte nás pro nezávaznou konzultaci
No items found.
arrow-top