Jak zvýšit bodové hodnocení úrazů: 4 tipy pro vyšší odškodnění

Odškodnění pracovních úrazů

March 22, 2023

Bodové hodnocení pracovních a školních úrazů

V dnešním článku si ukážeme, jak zvýšit bodové hodnocení Vašeho úrazu. A tím pádem samozřejmě i výši odškodnění, kterou Vám pojišťovna navrhla. Přesto, že pojišťovny nevyplácejí odškodnění z vlastních peněz, mají zažitou tendenci odškodnění pokrátit.

Tip 1: zásadní je bodové hodnocení

Od počtu bodů za váš úraz se vše odvíjí. Hodnota jednoho bodu za úraz pro rok 2023 je 393,06 Kč, podrobně jsme vše sepsali zde: Od 1. ledna 2023 dochází k výraznému navýšení v odškodňování pracovních a školních úrazů. Je tedy důležité, abyste měli “posbírané” všechny body, které můžete získat jak za bolestné tak i za ztížení společenského uplatnění (ZSU).

Tip 2: kombinace typů úrazů, chytáky a komplikace

Dopravní nehoda, která se vám stala při výkonu práce. Zlomenina, která se vám stala při přecházení z jedné pracovní budovy do druhé. Úraz, který se stal v roce 2022, ale odškodňuje se v roce 2023 (pak vám totiž náleží vyšší hodnota bodu – viz naše aktualita). Na všech těchto “chytácích” můžete prodělat, proto doporučujeme vše s námi nezávazně zkonzultovat.

Tip 3: časová souslednost úraz – léčení – následky – odškodnění – přezkoumání

Případy úrazů jsou často velice komplikované. Může se tak stát, že ani po léčení nejde vše hladce, potíže přetrvávají, zranění se nehojí, a přitom je odškodnění již vypořádáno. I v tomto případě doporučujeme vše s námi probrat. Možností je opravdu mnoho a jinak než mnohaletými zkušenostmi nelze získat maximální částku za odškodnění.

Tip 4: záleží na tom, kdo a jak úraz posuzuje

Pojišťovny mají tendenci přezkoumávat posudky prostřednictvím revizních lékařů, kteří bez vyšetření poškozeného zpochybňují rozsah jeho poúrazových zdravotních potíží. Z naší zkušenosti víme, že ten, kterému se úraz stane, často svépomocí dosáhne menšího odškodnění, než kdyby si nechal poradit.

Potřebujete pomoci s odškodněním úrazu?

Rádi vám poradíme s odškodněním pracovních úrazů, odškodněním dopravních nehod, školních úrazů a s odškodněním z úrazových pojistek. Napište nám pro nezávaznou konzultaci a získejte, na co máte nárok.

Kontaktujte nás pro nezávaznou konzultaci
arrow-top