Krátí vám pojišťovna odškodnění? 3 příklady, jak ho zvýšit

Odškodnění pracovních úrazů

November 15, 2022

Proč byste měli váš úraz a jeho odškodnění konzultovat?

Je proto dobré vše konzultovat a zjistit co nejvíce informací a ověřit si, jestli bylo vyplaceno vše, na co máte nárok. Klienti se často buď spokojí s vyplacenou částkou, nebo si ověřují informace svépomocí. Legislativa se ale mění (a to klidně jednou ročně) a tak je těžké se ve všem zorientovat. Rádi byste váš úraz a jeho odškodnění konzultovali? Není nic jednodušší, než nám nezávazně napsat.

Pojišťovny na vás budou samozřejmě zkoušet všechno možné – a někdy nezbyde nic jiného, než soud, vytvoření a dodání znaleckých posudků a spousta dalších dokumentů, abyste se domohli toho, na co máte nárok.

3 příklady z praxe: kdy měl klient nárok na vyšší odškodné

V naší praxi jsme se již setkali s několika takovými případy: pojišťovna nevyplatila, co měla. Shrnuli jsme to do tří příkladů a je možné, že se v některém z nich najdete.

Úraz se zaměstnankyni stal mimo místo výkonu práce

Klientce se stal úraz mezi dvěma budovami (resp. na schodech jedné z nich), když přecházela z jednoho pracoviště na druhé. Delší dobu nefungoval výtah a proto musela jít po schodech, na kterých uklouzla. Celý případ zmiňujeme i v Otázkách a odpovědích. Ačkoliv se případ zdál na začátku jasný (zaměstnankyně přejít v rámci pracovního výkonu musela), bylo zapotřebí konzultace, posudku a dalších dokladů, jinak by úraz nebyl odškodněn v plné výši.

Odškodnění trvalých následků: pojišťovna je odmítla odškodnit

Pojišťovna zaměstnavatele tvrdila, že pochybuje o trvalých následcích zaměstnance následkem pracovního úrazu a odmítla vyplatit odškodnění ztížení společenského uplatnění. Je to častý případ, kdy se zpochybňuje to, co následuje “po úrazu”. Ať už jde o proplacení péče rodiny, nebo trvalé následky.

Vyhodnotili jsme proto zdravotnickou dokumentaci a vypracovali znalecký posudek. Zaměstnanec nakonec získal plné odškodnění trvalých zdravotních následků.

Poškozený prý nebyl připoutaný

Pojišťovna pochybovala také o úraze při dopravní nehodě, o které jsme psali v našem dvoudílném článku. Pojišťovna tvrdila, že poškozený nebyl připoutaný. Stálo to hodně úsilí, bylo vypracováno několik posudků, ale nakonec jsme dokázali, že poškožený připoután byl a my zvýšili rodině odškodnění z původních 7 mil. na plných 14 milionů korun.

Potřebujete pomoci s odškodněním úrazu?

Rádi vám poradíme s odškodněním pracovních a služebních úrazů, odškodněním nezaviněných dopravních nehod, školních úrazů a s odškodněním z úrazových a odpovědnostních pojistek. Napište nám pro nezávaznou konzultaci a získejte, na co máte nárok.

Kontaktujte nás pro nezávaznou konzultaci
arrow-top