Za pracovní úraz dostanete až čtyřikrát vyšší odškodnění než před 7 lety

Odškodnění pracovních úrazů

June 7, 2022

Co je nového u odškodňování úrazů?

V rámci pracovního úrazu se uplatňují nároky za bolestné, náhradu léčebných výdajů, náhradu ušlé mzdy, náhradu za věcnou škodu a náhradu za ztížení společenského uplatnění, nebo jinými slovy za trvalé následky úrazu. V roce 2014 aktualizoval občanský zákoník, podle kterého lze vysoudit více peněz např. za dopravní nehody. Pracovní úrazy se ale řídí zákoníkem práce a ten se neaktualizoval od roku 2001 až do roku 2015.

Odškodnění pracovních úrazů: nově 250 Kč za jeden bod

Odškodňování bolesti a ztížení společenského uplatnění způsobené pracovním úrazem se proto nově řídí nařízením vlády č. 276/2015 Sb.. Nezapomeňte, že výše odškodnění závisí na lékařském posudku. Za jeden udělený bod Vám pak při pracovním úrazu náleží odškodné 250 Kč. To je více než dvojnásobek oproti předchozím 120 Kč za jeden bod.

Zdroj: https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/za-pracovni-uraz-dostanete-az-ctyrikrat-vyssi-odskodneni-nez/r~a3452f0461e611e5b286002590604f2e/

Aktualizace 2023: navýšení bodového ohodnocení pracovních úrazů

Od 1. ledna 2023 činí hodnota jednoho bodu v odškodňování bolesti a ztížení společenského uplatnění způsobené pracovním úrazem cca 350,- Kč za jeden bod. Více informací se dozvíte v naší aktualitě.

Stal se vám úraz a chtěli byste nezávaznou konzultaci?

Našim klientům jsme pomohli získat již přes 18 milionů korun, které by jinak zůstali pojišťovnám. Neváhejte a obraťte se na nás, rádi vám pomůžeme.

Potřebujete pomoci s odškodněním úrazu?

Rádi vám poradíme s odškodněním pracovních úrazů, odškodněním dopravních nehod, školních úrazů a s odškodněním z úrazových pojistek. Napište nám pro nezávaznou konzultaci a získejte, na co máte nárok.

Kontaktujte nás pro nezávaznou konzultaci
arrow-top